Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

AVG Website Webdoe Web doe
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Om te kunnen voldoen aan de nieuwe wet ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ zul je als bedrijf verschillende stappen moeten doorlopen. De AVG is namelijk een inspanningswet waaraan alle organisaties in Nederland moeten voldoen. Met behulp van de wet krijgen personen meer zeggenschap over hun gegevens die online staan. Zij mogen bijvoorbeeld hun gegevens inzien en wanneer nodig ook laten verwijderen. Hieronder zullen wij stap voor stap uitleggen hoe u kunt voldoen aan de wet.

Inventarisatie persoonsgegevens

De eerste stap is om een privacyverklaring op te stellen waarin staat welke persoonsgegevens u allemaal verzameld. Hierbij geeft u aan of er voornamen, achternamen, geboortedatums of andere mogelijk gegevens worden verwerkt. Dus niet gegevens over organisaties, bedrijven of verenigingen.

Aangeven of er bijzondere persoonsgegevens worden verwerkt.

Bijzondere persoonsgegevens zijn gegevens die gevoelig zijn. Deze data is vaak extra privacygevoelig. De bijzondere persoonsgegevens mogen alleen onder bepaalde voorwaarde worden verwerkt. Probeer deze gegevens dan ook zo veel mogelijk de vermijden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld gegevens over de gezondheid van een persoon of strafrechtelijke veroordelingen.

Waarom en met welk doel verwerkt u persoonsgegevens

Stap drie kunt u eigenlijk zien als meerdere stappen. Hieronder kunt u deze terugvinden.

  • Geef aan wat het doel is van de persoonsgegevens die je verzameld. (Gewone of bijzondere persoonsgegevens)
  • Weergeven hoe lang persoonsgegevens bewaard worden
  • Welke gegevens er met welke partijen gedeeld worden
  • Hoe de beveiliging van de persoonsgegevens bij u in werking gaat
  • Hoe klanten/gebruikers hun gegevens kunnen aanpassen of laten verwijderen.

Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt in tien stappen uitgelegd wat u verder kunt doen.

https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/in_10_stappen_voorbereid_op_de_avg.pdf

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Abonneer nu op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste nieuws, tips en meer. 

Opmerkingen

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email